In 3 stappen een prijs voor jouw krant

 • Levering Snelle levering
 • Verzending Gratis verzending in Nederland
 • Formaat Uniek aanbod aan formaten
 • Korting Transparante prijzen
 • Krant Verspreiding ook mogelijk

Kranten in vele soorten en formaten

Groot, klein, dik en dun… Kranten zijn er in vele soorten en (for)maten, bij MisterPaper althans. Ons assortiment bevat een uniek scala aan krantenformaten. We nemen jou graag bij de hand in het maken van de juiste keuze. Laten we snel beginnen.

Welk krantenformaat?

Het Dagblad-formaat stond decennialang te boek als hét krantenformaat. Het traditionele formaat van 41,5 x 57,8 cm was onlosmakelijk verbonden aan kwaliteitskranten die als dagbladen door de brievenbus vielen. Dit formaat straalt één en al ‘krant’ uit, maar is in het afgelopen decennium ingehaald door andere populaire en handzame krantenformaten. Vandaar dat Dagbladkranten bij ons alleen op aanvraag beschikbaar zijn.

Verschil tussen Tabloid en Berliner

Tegenwoordig worden alle grote dagbladen – zoals De Telegraaf en NRC Handelsblad – op Tabloid-formaat of Berliner-formaat uitgebracht. Tabloids zien wij als halve Dagbladen van 28,9 x 41,5 cm. Berliners kunnen perfect dienen als tussenstap en hebben een formaat van 31,5 x 47,0 cm. Beide formaten zijn zeer handzaam en gemakkelijk in gebruik.

Krantenformaten-op-een-rij

Populariteit van krantenformaten

Opvallend is dat in Nederland weinig uitgevers gebruikmaken van het Berliner-formaat, terwijl het in bijvoorbeeld België, Italië en Frankrijk gebruikelijk is. Kranten als De Standaard, De Morgen en Le Monde worden uitgegeven op Berliner-formaat. In Groot-Brittannië maakt men, net als in Nederland, vaker gebruik van het Tabloid-formaat.

Het Financieële Dagblad is naar een Berliner-formaat overgestapt. Hoofdredacteur Jan Bonjer: “Berliner is het natuurlijke krantenformaat.”

Wel Berliner bij MisterPaper

In Nederland is Tabloid populairder dan Berliner, maar waarom? Berliner was nooit de standaard en kan door veel krantenpersen niet worden gedrukt. Het ombouwen van de huidige pers – of het investeren in een nieuwe krantenpers – is kostbaar en wordt door veel drukkerijen dan ook niet gedaan. Bij MisterPaper kun je het Berliner-formaat wel gewoon bestellen! 

Krant als magazine

Niet alleen Tabloid en Berliner zijn in trek. Het Magazine-formaat wint pijlsnel terrein. Om het gemakkelijk te maken: dit is het formaat dat qua grootte als het ware op een A4 lijkt.  MisterPaper biedt dit kleinste krantenformaat aan en kan ook voor het schoonsnijden van de kranten zorgen. Daardoor voorkom je dat er een witte rand om de druk zit - en zorg je voor een echte magazine-uitstraling.

Een Magazine-formaat wordt op krantenpapier gedrukt en kan daardoor niet de uitstraling van een glossy benaderen, maar is wel vele malen goedkoper.

Halb-Rheinisch

Om een mooi aantal verschillende krantenformaten aan te bieden, hebben we ook Halb-Rheinische formaten toegevoegd. Dit type komt uit Nordrhein-Westfalen, een Duitse deelstaat die aan Nederland grenst. Aldaar is zowel Halb-Rheinisch als Halb-Rheinisch Smal jarenlang een gebruikelijk formaat geweest. Tegenwoordig worden de formaten minder gebruikt, waardoor het een exclusief karakter heeft.

Blad-en-zetspiegel-krantenformaten

Onze formaten van kranten

MisterPaper begrijpt dat de uitstraling van de krant een essentieel onderdeel is bij het uitgeven van jouw krant. Daarom laten we de keuze aan jou; we hebben zes verschillende krantenformaten. Voor welk formaat kies jij?

 1. Dagblad-formaat
 2. Tabloid-formaat (populair)
 3. Berliner-formaat (populair)
 4. Halb-Berliner-formaat (magazine)
 5. Halb-Rheinisch-formaat
 6. Halb-Rheinisch Smal-formaat

Daar komt bij dat we standaard 4 papierkwaliteiten leveren, dus er is een heel groot aantal combinaties mogelijk. Een Berliner op luxe 70 grams HVO? Wij starten de persen!

Mocht je vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op via info@misterpaper.nl of 088 - 514 00 00. 

tags: Krantenformaten Dagblad Tabloid Berliner Halb-Rheinisch Magazinekrant

5.000 kranten

al vanaf 484,-

1 Krant

Dit zijn de papierformaten

Dit zijn de papiersoorten

De levertijd voor alléén kranten drukken is 5 werkdagen.

-
2 Vormgeving

Jouw krant laten ontwerpen? Dat kan door MisterPaper voor €90 per pagina.

Een krant met 8 pagina's opmaken? Slechts €720!

Indien u het ontwerp voor het drukken van uw krant niet zelf kunt, nemen wij deze taak graag van u over.

-
3 Verspreiding

Verpreidingskosten: vanaf €25,- bij kranten t/m 16 pagina's.

De kosten zijn vanaf €45 bij kranten met 20 t/m 32 pagina's.

Meer verspreidings-gebieden? Een extra afleveradres kost €50,- (lees meer)

 • Uitgebreid verspreidingsnetwerk met landelijke dekking.
 • 25,- per 1.000 stuks.
-
Prijsoverzicht
Drukken
-
Vormgeving
-
Verspreiding
-
Bezorging
GRATIS
*

M.u.v. de Waddeneilanden en België.

Bel ons: 088 - 5140000

BTW
-
Totaal:
-

De levertijd voor alléén kranten drukken bedraagt 5 werkdagen. Bij kranten ontwerpen wordt de levertijd in overleg bepaald.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle leuke tips en ontwikkelingen.

 • Interessante aanbiedingen
 • Tips & tricks voor je opmaak
 • Inspiratie voor je krant
 • Nieuws van MisterPaper
 • Wij beschermen je gegevens
  Lees hier ons Privacybeleid